Η εξωτερική ακτινοθεραπεία γίνεται στον Γραμμικό Επιταχυντή TrueBeam και προηγμένες απεικονιστικές τεχνικές, όπως:

  • Συνδυασμός MV/kV ακτινογραφίων
  • Ακτινοσκόπηση και cine MV συγχρονισμένες με την αναπνοή
  • MV και kV ακτινογραφίες συγχρονισμένες με την αναπνοή
  • Λήψη kV εικόνων κατά την διάρκεια της ακτινοθεραπείας

Οι τεχνικές θεραπείας που μπορούν να χορηγηθούν υπό συνθήκες συγχρονισμού της αναπνοής είναι οι εξής:

  • Τρισδιάστατη Σύμμορφη Ακτινοθεραπεία (3D-CRT)
  • Ακτινοθεραπεία μεταβλητής έντασης πεδίων (IMRT)
  • Ογκομετρική ακτινοθεραπεία με τόξα διαμορφούμενης έντασης (RapidArc)
  • Θεραπείες δυναμικών σύμμορφων τόξων

Η Διευθύντρια του Ακτινοθεραπευτικού τμήματος της Κλινικής Αγίου Λουκά, Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος, Δέσποινα Μισαηλίδου, εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές στον υπερσύγχρονο Γραμμικό Επιταχυντή της Αμερικάνικης εταιρίας Varian, αναλόγως των αναγκών του κάθε ασθενούς.

Η υψηλής ακρίβειας θεραπεία, η καθημερινή παρακολούθηση της νόσου σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με τον ταχύτερο ρυθμό δόσης, δίνουν τη δυνατότητα της αντιμετώπισης όλων των κακοηθειών με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς και την απαραίτητη άνεση του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Γραμμικός Επιταχυντής TrueBeam

Το πρωτοποριακό σύστημα TrueBeam είναι ειδικά σχεδιασμένο για την εφαρμογή μεγάλου όγκου Στερεοτακτικών ακτινοθεραπειών  (SRS/ SBRT). Το TrueBeam χορηγεί θεραπείες με ακρίβεια, ευκολία και ταχύτητα, βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους θεραπείας. Διαθέτει όλα τα καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σχεδιασμένο για την θεραπεία κινούμενων όγκων – στόχων με ταχύτητα και ακρίβεια, το TrueBeam είναι ένα πλήρες ενοποιημένο σύστημα για Απεικονιστικά Καθοδηγούμενη Ακτινοθεραπεία και Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική.

Το TrueBeam αποτελεί ιδανική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε οποιοδήποτε ενδεδειγμένο για Ακτινοθεραπεία μέρος του σώματος (πνεύμονα, μαστό, προστάτη και περιοχή κεφαλής – τραχήλου).

Τα μοναδικά τεχνολογικά του χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την παρακολούθηση της κίνησης, την απεικόνιση και τους υψηλούς ρυθμούς δόσης είναι κάποια από τα εργαλεία που απαιτούνται για την χορήγηση προηγμένων ακτινοθεραπειών όπως η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT).

Το σύστημα προσφέρει στους κλινικούς ιατρούς όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προηγμένων θεραπευτικών επιλογών συμπεριλαμβανομένης και της SBRT. Από τη γρήγορη απεικόνιση έως την ακριβή παροχή δόσεων, το TrueBeam έχει σχεδιαστεί για να παρέχει την αυτοπεποίθηση σε κάθε βήμα της ακτινοθεραπευτικής διαδικασίας.

Το καινοτόμο σύστημα ελέγχου, Maestro, του TrueBeam δυναμικά κατευθύνει, συγχρονίζει και ελέγχει την απόδοση όλων των λειτουργικών μερών (gantry, κατευθυντήρα, τράπεζα θεραπείας, παραγωγή δέσμης και απεικόνιση) για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος. Με την εξελιγμένη ‘ενορχήστρωση’ της δόσης, της κίνησης και της απεικόνισης επιτυγχάνονται γρήγορες και αποτελεσματικές απεικονιστικά καθοδηγούμενες ακτινοθεραπείες συμπεριλαμβανομένης  και της SRS  gated RapidArc θεραπείας. Η υψηλή ακρίβεια (κάτω του χιλιοστού) σε συνδυασμό με τα κατάλληλα εργαλεία ποιοτικού ελέγχου (QA) εγγυώνται την ασφάλεια του ασθενούς.

Με την ενσωμάτωση της MV, kV και οπτικής απεικόνισης, το σύστημα TrueBeam μπορεί να υποστηρίξει μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών απεικόνισης (2D, 3D και 4D) και θεραπείας. Το σύστημα με τα διαθέσιμα απεικονιστικά εργαλεία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνεχώς την κίνηση του όγκου-στόχου βοηθώντας  τους κλινικούς ιατρούς να χορηγούν την ακτινοβολία με ακρίβεια.